Фото: М. Ердељи

Дечји оперски студио СНП-а наступиће у оквиру званичног програма 58. Мокрањчевих дана, највеће и најзначајније смотре хорског певања у Србији, која се одржава у Неготину од 14. до 20. септембра.

Наступ Дечјег оперског студија, најмлађег састава СНП-а, заказан је за понедељак, 16. септембар и том приликом публика ће уживати у одломцима из светски познатих опера и мјузикала, као и у једној од Мокрањчевић руковети.

Руководилац и диригент хора Верица Пејић одржаће у оквиру манифестације и предавање о свом иновативном и аутентичном приступу у раду са децом.

,,Пробе за наступ на Мокрањчевим данима увелико су отпочеле. Деца су се вратила са распуста у позориште одморна и разиграна и јако се радују наступу и посети Мокрањчевој кући“, каже руководилац хора Верица Пејић.


О Дечјем оперском студију

Дечји оперски студио Српског народног позоришта започео је са радом у марту 2022. године као пилот пројекат везан за продукцију опере Кармен Ж. Бизеа. Након успешне премијере ове представе због великог интересовања деце, али и потребе театра да у сталном саставу има и дечји ансамбл (који би учествовао у свим репертоарским представама у којима је партитуром предвиђен), Студио је наставио са радом. У првој години постојања овај дечји ансамбл појавио се више од 40 пута пред новосадском публиком учествујући у представама: Кармен Ж. Бизеа, Кармина Бурана К. Орфа, Крцко Орашчић П. Чајковског Тоска и Боеми Ђ. Пучинија. Осим хорског ангажмана чланови студија су се са великим успехом представили и као солисти у драмским и оперским представама, тумачећи улоге у представама: Мадам Батерфлај Ђ. Пучинија, Виолиниста на крову Џ. Стајна, Владимир и Косара С. Дивјаковића.

Дечји оперски студио се у јуну 2023. на великој сцени СНП-а представио првим целовечерњим концертом изводећи одломке из оперске литературе писане за дечји хор, али и оне писане за одрасле, затим нумере из познатих мјузикала и савремене обраде народних песама. Већ у октобру исте године публици се представио другим концертним програмом, а трећи самостални концерт са потпуно новим репертоаром изведен је само два месеца касније – у децембру 2023. године. Тај јединствен концерт настао је као копродукција СНП-а и РТВ Војводине, посебан по томе што је хол нове телевизијске зграде по први пут претворен у концертни простор, а читав програм трајно је забележен и више пута емитован у току новогодишњих празника. У јануару 2024. Студио је први пут наступао са Новосадским биг бендом, изводећи нумере из филмова, а почетком фебруара је пред публику изашао са концертом „Мали оперски бал“. Репертоарски најзахтевнији концерт досад донео је програм сачињен искључиво од одломака писаних за одрасле извођаче (арије, дуети ансамбли и хорови) из опера Пучинија, Вердија, Бизеа, Офенбаха, Штрауса, Готовца и Бајића. Концертом Летња увертира СНП је завршио у јуну овогодишњу сезону. Овај пети по реду самостални концерт осмислила је и режирала Јелена Беба Балашевић. Дечји оперски студио чини преко осамдесеторо деце основношколског узраста са територије Новог Сада. Од оснивања је уметнички руководилац солисткиња Опере СНП-а мр Верица Пејић. Програм по коме Студио ради обухвата, осим основа вокалне технике и часова хора, и сценску обуку са циљем освешћивања тела на сцени. Наставу сценског покрета и плеса води солисткиња балетског ансамбла и кореографкиња Верица Козарев Кларић, а од самог оснивања стални клавирски сарадник је Немања Штеванов.

Овај ансамбл млад по годинама за кратко време постигао је много и на прагу је да оствари историјски помак у репертоару националног театра, а то је формирање дечје оперске сцене увођењем дечјих оперских матинеа, представа писаних за децу које у потпуности изводи дечји оперски ансамбл.

Српско народно позориште једини је театар у Србији и окружењу који у свом саставу званично има Дечји оперски студио. Ансамбл јединствен и по репертоару, и по начину рада, за кратко време резултатима је у потпуности оправдао разлоге свог настанка.


О сопрану Верици Пејић, уметничком руководиоцу Дечјег оперског студија Верица Пејић, сопран, солисткиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду и уметнички руководилац Дечјег оперског студија, дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, одсек Опште музичке педагогије. Певање је учила у СМШ Исидор Бајић и Коста Манојловић, затим у класи проф. емеритуса Радмиле Смиљанић, а магистрирала на АУ Слобомир П. у Бијељини под менторством проф. Александре Ристић (2016). Била је ангажована као демонстратор на АУ у Новом Саду, на предмету Клавирска корепетиција (2002-2005), од 2007. је доцент на предмету Вокална техника и Камерна музика на Универзитету Слобомир П. Оснивач је градског мешовитог, женског и дечјег хора у Врбасу који је временом прерастао у прво дечије музичко позориште у Србији – театар Јеж. Ауторка је музике за дечје опере Јежева кућица (Б. Ћопић) и Плави кит (А. Диклић) и коауторка музике и текстова за мјузикле Материна маза, Чувари планете и У туђим ципелама. Стални је члан солистичког ансамбла Опере СНП у Новом Саду. Поред оперског ангажмана негује и концертни репертоар, са посебним акцентом на делима словенских композитора. Као солиста хора Епархије сремске Свети Николај (Ср. Карловци) и хорова Србадија (Бијељина) и Светозар Марковић (Нови Сад), наступала је на бројним турнејама и такмичењима у земљи и иностранству. Сарађивала је и са другим еминентним хорским и оркестарским саставима: хор и оркестар АУ Нови Сад, Колегијум музикум, Гудачи Св. Ђорђа, Народни оркестар РТВ, Народни оркестар РТС, Суботичка филхармонија, Новосадски биг бенд… Уметнички руководилац Дечјег оперског студија СНП у Новом Саду је од