Фото: Ј. Букуров

У Српском народном позоришту се у суботу, 21. септембра, премијерно изводи опера Демон Антона Рубинштајна, у режији Дмитрија Бертмана и под диригентском палицом Жељке Милановић. Почетак је заказан за 19 часова на сцени Јован Ђорђевић, а карте могу да се купе на билетарници СНП-а или онлајн. Опера се изводи на руском језику.

Овом Рубинштајновом опером Српско народно позориште обележава два јубилеја – 195 година од рођења и 130 година од смрти славног композитора.

Директор Опере СНП-а, Жељко Р. Андрић, не крије своје задовољство што СНП позоришну сезону отвара управо оперском премијером.

„Веома сам задовољан што сезону отварамо премијером Демона Антона Рубинштајна, који се у нашој земљи није играо готово сто година. Публика од ове опере може да очекује нешто потпуно ново у нашем репертоару. Сценографија је ефектна, а у три представе, колико је планирано у септембру, имаћемо и неколико гостију, међу којима су: млади и већ прослављени баритон Стефан Хаџић, талентовани тенор Ермин Ашћерић, док ће Тамару поред Маје Андрић тумачити и Мина Глигорић и Љупка Рац“, каже директор Опере Жељко Р. Андрић и додаје да се нада да ће публика прихватити ову оперу и да ће се дуго задржати на репертоару СНП-а.

Директно из Хеликон опере из Москве стигао је асистент редитеља Иља Иљин, који свакодневно ради са уметницима у Српском народном позоришту. За костиме и сценографију заслужан је немачки уметник Хартмут Шeргхофер, кореограф је руски уметник Едваљд Смирноф, а хор припрема Весна Кесић Крсмановић. Осим првака, солиста и хора Опере, у представи учествују и Оркестар и Балет СНП-а. Раскошне костиме и сценографију СНП је добио на поклон од Хеликон опере.

„Рад на представи је интензиван, али уједно сам врло задовољан како све тече. Сви су се поставили врло професионално и дају све од себе; одушевљен сам тиме колико талентованих певача има овде, као и начином на који ради диригенткиња Милановић. Мислим да с пуним правом можемо да очекујемо велики успех и надам се да ће и публика имати једнак утисак“, каже редитељ Иљин.

Опера Демон је припремана првобитно у тропродукцији Хеликон опере из Москве, Градског позоришта из Нирнберга и Националне опере из Бордоа. Међутим, услед ратних околности рад на њој је обустављен и захваљујући сарадњи између Хеликон опере и СНП-а опера ће се извести пред новосадском публиком, а осим премијере, заказане су и две репризе, и то за понедељак, 23. септембар и среду, 25. септембар.

У подели су Стефан Хаџић, Стефан Павловић, Жељко Р. Андрић, Маја Андрић, Мина Глигорић и Љупка Рац, који ће певати Демона и Тамару; потом Горан Крнета, Бранислав Цвијић, Стеван Каранац, Марина Павловић Бараћ, Вишња Радосав, Ермин Ашћерић, Саша Штулић, Јана Цветковић, Виолета Срећковић и Михајло Славнић.

Опера Демон руског композитора Антона Рубинштајна пред српском публиком ће бити након паузе од готово једног века. Либрето је приредио Павел Висковатов према истоименој поеми Михаила Љермонтова, који је дело редуковао неколико пута, а коначна верзија је објављена тек након песникове смрти. Дело је у неколико наврата било и оспоравано, чак и забрањено све до 1860. године. Данас се у Русији често изводи, док је на Западу сасвим супротно.

Тема опере је универзална – борба добра и зла, светлости и таме, анђела и демона и његовог погубног утицаја по људску судбину.

Премијери ће претходити трибина под називом Позоришни разговори: У сусрет премијери опере Демон када ће о самом делу и процесу рада говорити уметници који раде на опери, а присутни ће чути и три арије из саме представе. Трибина је заказана за 16. септембар у 18 часова, а улаз на овај догађај биће бесплатан.