Фото: А. Радуловић

Премијера драмске представе „Искупљење“, коју према роману Бранимира Шћепановића режира Вељко Мићуновић, заказана је за среду, 2. октобар у Српском народном позоришту. Представа се изводи на сцени „Пера Добриновић“, с почетком у 19.30, а карте могу да се купе на благајни СНП-а или онлајн.

Ауторски тим, осим редитеља Вељка Мићуновића, чине и драматург Слободан Обрадовић, сценографкиња Зорана Петров и костимографкиња Марина Сремац, док се за избор музике побринуо сам редитељ. Улоге су поверене Борису Исаковићу, Марку Марковићу, Марти Береш, Ненаду Пећинару, Југославу Крајнову и Марку Савићу.

Редитељ Мићуновић истиче вишеслојност и модерну технику приповедања који красе ово дело и отварају простор за постављање на сцену.

„Представа кроз причу о малом човеку, Григорију Зидару, провлачи тешко, страствено и халуцинантно размишљање; визију невиног и прогоњеног човека који у окрутном огледалу друштва чита сопствену смрт и распад једног друштва, обману постојања. Све је ту у двојству и двострукој противуречности: заједљивост и сажаљење, страх и мржња, љубав и издаја, разобличавање једноумља и лажно херојство“, каже Мићуновић и додаје да се кроз ову представу демистификацијом и разарањем митова једног, односно свих система, говори и о великој превари историје коју пишу победници, о обмани једног времена које се рефлектује и у нашој стварности.

Након премијере, публика ће ову представу моћи да погледа и у оквиру редовног репертоара, и то 5. и 26. октобра.