Фото: Н. Брадоњић

Балетска сезона у Српском народном позоришту отвара се класиком Успавана лепотица, Петра И. Чајковског, у кореографији и режији Владимира Логунова, према оригиналној кореографији М. Петипаа. Један од најпопуларнијих и међу публиком омиљених балета пред публиком ће се играти 9. и 15. октобра у 19 часова, на сцени ,,Јован Ђорђевић”.

У насловној роли наступиће првакиња Балета Ана Ђурић, Вилу Јоргован играће Милена Кркотић, док ће први пут принца Дезиреа играти Артемиј Макаров. У улози Виле Карабос гледаћемо младу и талентовану Катарину Зец. Поред солиста и ансамбла Балета, учествује и оркестар Опере СНП-а, којим ће дириговати Микица Јевтић. Директор Балета, Тони Ранђеловић, истиче да је ова обнова само увертира у све што нас очекује у овој балетској сезони.

– Ово је једна од наших најзахтевнијих и најлепших представа и радујемо се што је после пет година поново играмо. У овој представи учествује комплетан ансамбл Српског народног позоришта, солисти, млади играчи као носиоци и комплетан Оркестар СНП-а. Мислим да овај град, који је био престоница културе, и заслужује да има овако један леп и разноврстан програм, какав у овој сезони припремају све три уметничке јединице – изјавио је директор Балета, Тони Ранђеловић.

Успавана лепотица је једно од најпознатијих дела Петра Чајковског и уједно једно од највише извођених на балетском репертоару. Поред вечите борбе добра и зла, ово дело одликује и богатство фантазије: у чаробни свет снова и маште увлаче нас бриљантне варијације и игре парова, који су посебна одлика овог балета. Карте за 9. и 15. октобар могу да се купе на благајни Српског народног позоришта или онлајн.