Фото: Д. Раушки

Премијера драмске представе „Балканска лепотица“, Ласла Вегела, у режији Андраша Урбана, заказана је за четвртак, 17. октобар на сцени „Пера Добриновић“. Почетак представе је у 19.30, а карте могу да се купе на билетарници или онлајн.

Ово је трећи пут да редитељ Андраш Урбан сарађује са књижевником Ласлом Вегелом, а други пут да режира у Српском народном позоришту (након Часа анатомије, Данила Киша).

„Балканска лепотица, осим што означава јунакињу, у неком ширем смислу заправо говори о лепоти Балкана. То је, на неки начин, бурлеска историје, то јест весела и тужна прича о људима који живе у Новом Саду; Вегел почиње причу на Балкану и завршава је у Средњој Европи“, каже редитељ Андраш Урбан.

Прича прати догађаје који су обележили живот Јаноша Шлемила, а о њима нам приповеда његов унук, Ференц Шлемил. Обојица ових јунака имају неколико имена (Јохан, Јован, Фрања, Франц) која се смењују у зависности од политичко-историјских околности. У складу са тим и бреме времена за ове јунаке бива теже или лакше.

У ауторском тиму су и драматуршкиња Ведрана Божиновић, сценографкиња Марија Калабић, Костимографкиња Марина Сремац, Композиторка Ирена Поповић Драговић, Кореографкиња Андреја Кулешевић.

Асистирање у режији потписује Владислав Велковски, асистенткиња костимографкиње је Миња Давидовић, а асистенти у сценографији Младен Стојановић и Нада Даниловац.

У представи играју: Јелена Антонијевић, Драгиња Вогањац, Јована Мишковић, Миа Симоновић Аранђеловић, Ивана Панчић Добродолац, Анђела Пећинар, Катарина Брадоњић, Душан Вукашиновић, Димитрије Аранђеловић, Марко Савковић, Пеђа Марјановић, Аљоша Ђидић, Данило Миловановић Вукмановић.

Након премијере, представа ће бити део редовног драмског репертоара, а прва реприза заказана је за 29. октобар.