Фото: С. Ђурић

Српско народно позориште 460-годишњицу од рођења Вилијема Шекспира обележава извођењем балетске представе Ромео и Јулија, на музику С. Прокофјева и према тексту истоимене Шекспирове драме. Балет, у кореографији и режији Константина Костјукова, заказан је за среду, 5. јун и петак, 7. јун на сцени ,,Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту, оба дана са почетком у 19 часова. Овај балет игра се први пут у сезони, а новосадска публика биће у прилици да ужива у њему након паузе од пет година, када је последњи пут изведен.

У улози Јулије први пут ће наступити солисткиња Катарина Кљајић, док су остале улоге поверене Самјуелу Бишопу, Андреју Колчерију, Давиду Груосоу, Артемију Макарову, Дмитрију Арбузову и другима. Учествују ансамбл Балета СНП-а, Оркестар Опере СНП-а, под диригентском палицом Микиће Јевтића, и ученици Балетске школе у Новом Саду.

Према речима кореографа Константина Костјукова,овај популарни балет СНП-а „носи велику поруку за све заљубљене, да љубав, ако је искрена и јака, може да се супротстави и најјачим силама“, јер је идеја да се ангажујују сва чула публике, увлачећи их у један аутентичан свет. Он је, сачувавши најважније делове ове Шекспирове трагедије, уз поштовање либрета који су сачинили Леонид Лавровски и Сергеј Радлов, маштовито разигравао представу занимљивим сценским упризорењима, попут упечатљивих сцена мачевања завађених страна, које обилују не само наговештајем зле коби и насилништвом, него и благим хумором измамљујући снагу експресије помешану са лирским доживљајем и изражајношћу.

Улазнице могу да се купе на билетарници Српског народног позоришта, онлајн путем сајта, као и путем мобилне апликације.